wtorek, 3 września 2013

Warzywna tarta na cieście francuskim

Właśnie sobie uświadomiłam, że jutro minie rok od pierwszego wpisu na tym blogu. No tak czas leci to oczywiste, ale z okazji pierwszej rocznicy tortu ze świeczką nie będzie :) Będzie natomiast przepis na tartę z jesiennymi warzywami.

Wrzesień dalej nastraja mnie typowo nostalgicznie, prawie jak listopad. Coś się zmieniło we mnie, albo wpływa tak na mnie ta pochmurna pogoda, bo z wielką rezerwą podchodzę do wszystkiego. W dodatku stwierdzam, że mam jakieś prorocze sny, które niestety później się sprawdzają ...., chciałabym aby były one lepsze :)

Mam nadzieje, że to tylko mniej ciekawy początek września i jednak będzie lepiej. Tymczasem jeśli chcecie zjeść coś dobrego to polecam moją tartę. Wykonanie jak zwykle reklamuję jako bardzo proste.



Składniki

opakowanie ciasta francuskiego (nie nalegam oczywiście, jeśli ktoś potrafi może przygotować własne),
połowa czerwonej papryki lub 1 mała,
3/4 małej cukinii,
1 średni pomidor,
ząbek czosnku,
1/2 kostki sera feta pokrojonego w kostkę
 garść rukoli 

przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie

słodka cebulka: 3 średnie cebule czerwone, 
2 łyżki miodu,
łyżeczka octu balsamicznego,
odrobina oleju, oliwy do podsmażenia

Wykonanie

Ciasto rozkładamy na dnie żaroodpornego naczynia, które wcześniej smarujemy tłuszczem i posypujemy delikatnie bułką tartą. Rozłożone ciasto nakłuwamy na całej powierzchni widelcem i odcinamy wystające rogi.

Na ciasto rozkładamy słodką cebulkę. Robimy ją tak: kroimy czerwone cebule w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej (olej w niewielkiej ilości), jak cebula nieco się zeszkli dodajemy miód oraz ocet balsamiczny. Dusimy do całkowitej miękkości cebuli i zgęstnienia miodu. Myślę, że właśnie temu dodatkowi tarta zyskuje nietypowy, oryginalny smak.

Osobno dusimy pokrojone w kostkę: cukinię oraz paprykę. Na koniec dodajemy do nich rozgnieciony czosnek i wcieramy suszone zioła (lub świeże jeśli mamy), dodajemy pieprz i sól. Warzywa nie muszą być całkiem miękkie, bo będą jeszcze się wygrzewać w piekarniku. Warzywa układamy na cebulkę. Na wierzch układamy pokrojonego w plastry pomidora i fetę. 

Tartę wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (temp. według przepisu na opakowaniu ciasta) i pieczemy do momentu zarumienienia ciasta francuskiego.

Ja jako dodatek przygotowałam domowy sos czosnkowy (z majonezu, jogurtu naturalnego i czosnku), wierzch tarty posypałam rukolą. 


Mnie osobiście zachwyciło połączenie smaków, słonego ciasta i fety, słodyczy cebulki z nutą octu balsamicznego i lekko chrupiących warzyw.

Może się skusicie ????




12 komentarzy:

  1. Już wiem co robię jutro na obiad :))) cebulka i miód....to połączenie brzmi dla mnie bardzo smakowicie! Myślisz że jak zrobię to w silikonowej formie to też wyjdzie? Czy raczej polecasz naczynie żaroodporne ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że nie robiłam nic w silikonowych foremkach, bo takich nie mam, ale myślę że nie powinno być różnicy. Trzeba tylko pilnować żeby ciasto się od spodu nie przypaliło, ale raczej jak po bokach jest złote, to i tam będzie ok :)

      Daj znać czy Ci smakowało!

      Usuń
  2. Juz za dwa dni koniec jesiennej pogody, wraca lato to i sny beda pogodne, czego Ci serdecznie zycze!*

    A wiesz - moje koty ogrodowe przeprowadzily sie razem z nami do mieszkania. Heh! powinnam ksiazke napisac...-;)

    Tarta wyglada baaardzo pociagajaco-:)

    OdpowiedzUsuń
  3. no podobno z tą pogodą ma być lepiej i na to liczę !!! Moje koty za to plądrują nałogowo chrupki (gromadzą już tłuszczyk zimowy)i sporo śpią zakopane pod kocykiem, może jak wyjdzie słońce to trochę odżyją ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczna tarta:) Robię podobną. Zdrowo, kolorowo:)) Czego chcieć więcej!
    p.s czekam na więcej przepisów- mogą byc także dietetyczne, lubię takie posty Twoje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie !!! Z dietetycznymi może być problem ..., bo oprócz tego że praktycznie nie jadam mięsa, oprócz kurczaka od czasu do czasu (więc zbyt szumnie byłoby się nazwać wegetarianką), to nie powiedziałbym abym jadała super zdrowo hmmm, ale postaram się w miarę możliwości coś stworzyć :) W planach mam wrzucenie w najbliższym czasie przepisu na kurczaka curry, ale chciałabym jeszcze przetestować przepis bardziej wymyślny i jeśli wyjdzie smaczne, to połączę oba przepisy w 1 poście :)

      Usuń
    2. A dlaczego zreazygnowałaś z mięsa? Samoistnie, względny zdrowotne, czy inni powod..??Czasem się zastanawiam, czy nie zrezygnować, ale nie wiem, czy dałabym radę. Chociaż ja tez jadam wylacznie drób. Za wieprzowiną nigdy nie przepadałam..

      Usuń
    3. Jakoś mięso przestało mi smakować,kiedyś popatrzyłam na surowe mięso i nieprzyjemnie się poczułam z tym, że zjadam świnię która żyje i czuje, przecież nie muszę. Postanowiłam ograniczyć, choć pisałam że ciężko mi całkiem rzucić ....

      Usuń
  5. Przepysznie wygląda ta tarta. Chyba wiem co jutro zrobię na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie ! Aż ślinka cieknie ;) Muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń