środa, 5 września 2012

Zielony makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym

Makarony to moi jedzeniowi faworyci, po prostu je uwielbiam na wszelkie sposoby. Mało tego, aby przygotować makaron z sosem nie trzeba włożyć w to wiele wysiłku, ani polotu. Najprostsze jest też smaczne, tu dobrym przykładem może być sos z uduszonych, świeżych pomidorów, z dodatkiem cebuli i obowiązkowo czosnku oraz ziół, do tego makaron i danie gotowe.

Ale do rzeczy, dziś będzie o zielonym makaronie z kurczakiem ..... . Tak na prawdę, to tego dania składniki mogą być bardzo zmienne i tez wyjdzie dobrze, postaram się to napisać na bieżąco poniżej.

Składniki:

makaron zielony (szpinakowy) nitki,
pierś z kurczaka,
spora garść pomidorków cherry, mogą być 3-4 zwykłe pomidory,
cebula,
2 ząbki czosnku,
połówka niewielkiej cukinii
mały kubeczek śmietany kremówki
łyżka mąki
oliwa z oliwek
zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie,
sól, pieprz





Makaron gotujemy, jak to makaron :). Dodam, że do tego przepisu użyłam zielony makaron, który zakupiłam za 4,99 zł w Biedronce, jest teraz tydzień kuchni śródziemnomorskiej, tak więc można nabyć sporo smacznych produktów (makaron jest na prawdę bardzo dobry). Jeśli nie dostaniemy makaronu szpinakowego, to śmiało zastosować można zwykłe wstążki tagliatelle.

Resztę składników czyli kurczaka, pomidorki, cebulę, cukinię kroimy, wrzucamy po prostu na oliwę i smażymy. Gdy składniki będą miękkie, pomidory puszczą sok, sypiemy zioła, sól, pieprz i posiekany czosnek. Na koniec wlewamy śmietankę, musi się trochę zredukować, jeśli nadal sos będzie rzadki, to można delikatnie posypać łyżką mąki i szybko wymieszać, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec dodajemy makaron i wszystko mieszamy.



Na talerzach danie proponuję posypać parmezanem lub porozrzucać troszkę listków rukoli (tą wersję lubię najbardziej) :)

Dodam tylko, że ......

- wszystko przygotowane było na woku :) No ale, co ???!!! Sama wygoda, wok się szybko nagrzewa, trzeba uważać jednak żeby warzyw nie spalić, poza tym można dodać swobodnie makaron i wszystko ładnie się wymiesza.

- można do sosu dodać także inne warzywa, można jedne zastąpić innymi, np. wypróbowałam także wersję gdzie za pomidory dałam paprykę czerwoną.

- jeśli chcemy wersję light, to możemy zrezygnować ze śmietany, sos pomidorowy będzie wystarczający :)


Smacznego!!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz