poniedziałek, 20 stycznia 2014

Superszybkie jedzenie czyli moje "comfort food"

Każdy ma chyba w zanadrzu danie, które potrafi wyczarować w przysłowiową "chwilkę". Jeśli nie, to ja Wam w tym pomogę i wrzucę dziś przepis na mojego faworyta w klasyfikacji na posiłek szybki i nieskomplikowany, bez wielkich zakupów i ceregieli. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. 

źródło: weheartit.com


Kurczak z orzeszkami ziemnymi

Składniki:

filet z piersi kurczaka,
cebula,
ciemny sos sojowy (można zastąpić zwykłą magą), 
łyżeczka cukru,
łyżka octu (lub octu ryżowego),
szczypta maki ziemniaczanej,
olej do smażenia,
pieprz lub ostra papryka,
dwie garści orzechów ziemnych łuskanych, najlepiej niesolonych (zawsze mam kłopot, by znaleźć niesolone, bo takie lubię najbardziej - od razu podpowiem, że można tą wersję dostać w Biedronce. Duża paczka kosztuje ok. 5 zł)

opcjonalnie: makaron chiński do smażenia (można wyłuskać taki z "tradycyjnych" zupek chińskich - na dwie osoby wystarczą dwie kostki),  lub ryż.

Makaron/ryż przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fileta z piersi kurczaka tniemy w cienkie paseczki, marynujemy z sosem sojowym (ja dodaje około 2 łyżki, można dać więcej jeśli lubicie słone, ale uważajcie, bo jeśli macie orzeszki solone, to można przesadzić. Sosu zawsze można dodać więcej na końcu) i papryczką ostrą (może być w proszku). Cebulkę kroimy w paski lub kosteczkę, zalewamy łyżką octu i cukrem, posypujemy delikatnie mąką ziemniaczaną (oby nie za bardzo, bo zrobi się glut na patelni, w zasadzie to z mąki można zrezygnować). Na woka lub patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulkę (czekamy aż się zeszkli), dorzucamy kurczaka (czekamy, aż się usmaży :), potem orzeszki (muszą delikatnie zmięknąć) i na końcu makaron lub ryż. Danie nie ma sosu, więc przy opcji z ryżem trzeba trochę więcej oleju. 



Gotowe :)

Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione dania na szybko (wykluczając oczywiście hamburgery, kebaby i pizze hihih)

4 komentarze:

  1. Jednym z takich moich szybkich dań jest makaron ze szpinakiem i fetą. Mrożony szpinak podduszam na patelni z gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dodaje rozdrobniony ser feta, później to wszystko mieszam z ugotowanym makaronem (najczęściej rurki) i smacznego :-).
    Druga wersja, zamiast szpinaku i fety daje brokuł i parmezan. Równie pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nooo pyszka :P zawsze powtarzam makaron to cudowna rzecz!

      Usuń
  2. Oooo, to proste. Najszybszym daniem jakie potrafię wyczarować to spaghetti :) Wystarczy filet z piersi kurczaka, puszka pomidorów, przyprawy i makaron. Obiad gotowy w maks 20 minut :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię! Ostatnio zrobiłam takie najbardziej banalne bez mięsa, oliwa, pomidory w zalewie domowe, zioła, czosnek i parmezan super !

      Usuń